Despre uleiurle Esentiale
In aceasta sectiune va vom prezenta cateva caracteristici de baza ale uleiurilor esentiale, cum ar fi:
- metoda de extractie
- caracteristci fizico-chimice
- termene de valabilitate
- sugestii de punere in practica
- precautii
- posibilitatea de a castiga cu noi
Poate că ați auzit că uleiurile esențiale nu au o dată de expirare, dar nu credeți - nu sunt veșnice. Când vine vorba de depozitarea uleiurilor esențiale, oxigenul este inamicul numărul 1. Mai precis, inamicul este oxidarea (cauzată de expunerea treptată la oxigen) deoarece compromite prospețimea uleiurilor și reduce puterea lor de vindecare.
Perioada de valabilitate a majorității uleiurilor variază între 2 și 4 ani. Cel mai bine este să le păstrați într-un loc răcoros și întunecat, bine închis, departe de lumina soarelui și de căldură. Acest lucru este recomandat deoarece căldura poate accelera oxidarea.
Două modalități de a extinde durata de valabilitate a uleiurilor esențiale la mai mult de 2-4 ani sunt să le depozitați la frigider și să le amestecați cu ulei de cocos fracționat, care nu putrezește ca alte uleiuri de bază. "
Citat din „Puterea vindecătoare a uleiurilor esențiale” Dr. Eric Zelinski
Uleiurile esențiale nu au o dată de expirare, la fel ca mierea. Nu este nevoie de frigider când sunt depozitate corect, proprietățile lor terapeutice sunt păstrate pe termen nelimitat. Acestea trebuie păstrate departe de lumina directă a soarelui. Pentru a face acest lucru, sticlele sunt fabricate din sticlă întunecată pentru a proteja de lumină. Dacă sunt expuși la lumina directă a soarelui pentru o lungă perioadă de timp, nu se vor strica, ci vor reduce pur și simplu proprietățile lor de vindecare. Sticlele au o dată de expirare din cauza legilor care o impun.
Uleiuri esențiale - sfaturi de siguranță
Uleiurile esențiale au proprietăți extrem de valoroase, care pot fi folosite atât pentru menținerea sănătății fizice, cât și a celei mentale.
Nu întâmplător sunt adesea folosite ca ingrediente active în cosmetice.
Dar nu ar trebui să ne lăsăm înșelați că suntem în siguranță și că lucrul cu ele nu necesită cunoștințe și atenție suficienta.
Dacă știi cum să folosești și să dozezi corect aceste substanțe extrem de concentrate, vei putea profita de calitățile lor unice în ceea ce privește corpul, pielea și spiritul. Dar dacă îți permiți să le folosești direct nediluate pe pielea ta, combini un număr mare de uleiuri esențiale dintr-o dată sau ignori avertismentele pentru o utilizare sigură, atunci riști, în loc să te ajuți și să te înfrumusețezi, a-ți face rău.
Regula nr. 1
Nu folosiți niciodată uleiuri esențiale nediluate direct pe piele sau în concentrații mai mari decât cele recomandate, fie pentru terapie, fie pentru produse cosmetice. Uleiurile esențiale sunt extrem de concentrate și cu o astfel de utilizare pot duce la o serie de consecințe neplăcute.
Una dintre ele este pielea inrosita și dureroasă. Se manifestă ca o erupție cutanată, mâncărime și vezicule pe locul unde se aplică ulei esențial nediluat pur.
Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu spălați zona rănită cu apă, ci aplicați ulei vegetal, cum ar fi uleiul de migdale și consultați un medic cât mai curând posibil.
O altă posibilă reacție din cauza utilizării necorespunzătoare este sensibilizarea. Aceasta este o reacție din partea sistemului imunitar, care duce la o erupție cutanată, inflamație și mâncărime. Aceste simptome nu apar neapărat acolo unde au fost aplicate anterior uleiurile esențiale. Odată cu dezvoltarea sensibilizării, persoana afectată poate prezenta reacții similare de la alte produse cosmetice și poate să nu poată utiliza uleiuri esențiale temporar sau permanent.
Regula nr. 2
Aplicați uleiurile esențiale bebelușilor, copiilor și femeilor însărcinate cu precauție și conform recomandărilor. Majoritatea uleiurilor esențiale nu sunt potrivite pentru aceste grupuri. Dar chiar și cele care sunt acceptabile pentru utilizare ar trebui utilizate în concentrațiile recomandate, și anume 1/2 din concentrația standard. Nu folosiți niciodată uleiuri esențiale nediluate la bebeluși, copii sau femei însărcinate!
Regula nr. 3
Utilizați numai uleiuri esențiale care sunt în termen de expirare și depozitate corespunzător, și anume departe de lumina soarelui și surse de căldură, precum și cu capacele bine închise. Unele dintre uleiuri se pot oxida dacă sunt depozitate incorect, ducând la înroșirea și inflamația pielii după utilizarea uleiurilor esențiale.
Regula nr 4
Vara, fiți deosebit de atenți când folosiți pe piele următoarele uleiuri esențiale: bergamotă, portocală, lămâie, tei, grapefruit, tonka, angelică. Dacă le aplicați pe piele, chiar diluate corespunzător, dar expuse imediat la soare, riscați să aveți arsuri, creșterea pigmentării, reacții alergice sau să dezvoltați sensibilizare la unele sau toate uleiurile esențiale. Se recomandă utilizarea acestor uleiuri esențiale pe piele cu cel puțin 6-8 ore înainte de expunerea la soare.
Vestea bună este că uleiurile esențiale de portocală dulce, mandarină verde și roșie nu sunt fotosensibile și utilizarea lor nu prezintă astfel de reacții. Cu toate acestea, vă sfătuiesc când sunteți pe plajă sau în munți, unde și căldura soarelui este puternică, să nu folosiți uleiuri esențiale pe piele în timp ce sunteți expus la lumina puternică a soarelui.
În rezumat, am dori să spunem că aromoterapia necesită multe cunoștințe și experiență, precum și respect pentru puterea uleiurilor esențiale. Este important să ne dăm seama că aplicarea unei concentrații mai mari decât cele recomandate de uleiuri esențiale, aplicarea uleiurilor esențiale pure nediluate direct pe piele sau amestecarea simultană a unui număr mare de uleiuri esențiale în combinație (mai mult de 5) nu va ajuta. tratamentul mai eficient. Utilizarea necorespunzătoare a uleiurilor esențiale prezintă riscuri și duce la consecințe grave.
Cele mai populare aplicații de uleiuri esențiale sau compoziții de arome
Aromatizarea spațiilor - în lampă / difuzor de aromă
Masaj aromatic - în 50 ml. uleiului de bază nu i se adaugă mai mult de 20 de picături de ulei esențial sau compoziție aromatică.
Baie aromată - adăugați 3 până la 5 picături de ulei esențial în uleiul de bază, turnați într-o baie de apă caldă și amestecați energic. Puteți folosi o combinație de mai multe uleiuri esențiale.
Aromă de gătit - pentru aromatizarea ceaiurilor și băuturilor, cocktail-uri, plăcinte, creme și produse de patiserie, salate. Adăugați picăturile conform rețetei și în funcție de cantitate și gust, preamestecate cu miere, sirop sau ulei vegetal, apoi adăugați la celelalte ingrediente.
Compresele aromatice - 2-5 picături de ulei esențial la 2 litri de apă.
Inhalări - 2 picături de ulei esențial în 2 litri de apă.
Inhalator pentru prevenire sau diferite stări emoționale - 15 picături de ulei esențial, o combinație de uleiuri esențiale sau compoziție de arome sunt picurate pe tamponul de hârtie al inhalatorului.
Aromă roll-on - cum să-ți faci propria viziune din ideile noastre de rețete pentru aromă roll-on pe care le vom publica mai jos
Duș de aromă - 2-3 picături dintr-un ulei esențial preferat sau compoziția de aromă sunt picurate pe podeaua cabinei de duș / sub jetul de apă de duș.
Gargară - pentru durere în gât - 1 picătură de ulei esențial adecvat în 1 cană de apă.
Repelent natural.
16 moduri de a NU folosi uleiuri esențiale
Pentru a scrie acest articol, am fost provocați de numeroasele sfaturi date iresponsabil pe internet despre diferite aplicații ale uleiurilor esențiale, care nu numai că sunt inacceptabile, dar ar fi și periculoase.
Așa cum am scris într-un articol anterior - Folosiți uleiurile esențiale cu înțelepciune și moderare!
Află, caută sfaturi de la aromaterapeuți certificați, oameni cu ani de experiență în domeniu, nu aveti încredere orbește.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat împărtășind peste ce „sfaturi” absurde au dat - este important să le notăm și să le împărtășim pentru a evita și a minimiza utilizarea abuzivă. Pe masura ce vom mai depista comportamente gresite vom adauga la lista noastra
CUM SA NU FACI:
1. NU Bea ulei esențial de mentă pentru a opri alăptarea.
2. NU Bea ulei esențial de paciuli pentru a suprima pofta de mâncare.
3. NU Bea ulei esențial de grapefruit pentru a stimula sistemul imunitar.
4. NU Aplica ulei esențial de scorțișoară pe buze pentru a le mări.
5. NU Bea ulei esențial de lămâie pentru a curăța ficatul.
6. NU picurati ulei de ienupăr, arbore de ceai și ulei de lavandă direct pe un tampon menstrual pentru a trata ciuperca vaginală.
7. NU Picura uleiuri esențiale direct în baie, fără a mai dilua în ulei de bază.
8. NU Pune o doză dublă de ulei esențial in ulei pentru gătit - „pentru o aromă mai puternică”.
9. NU Folosiți ulei esențial de lămâie pentru a albi dinții.
10.NU Aplicați combinații de uleiuri esențiale și de bază pentru protecția solară, chiar și cele care pot provoca o reacție fototoxică.
11. NU Beți dimineața pe stomacul gol un pahar cu apă cu ulei esențial de lămâie.
12. NU Picurati ulei esențial de mentă pe limbă pentru respirație proaspătă și igienă orală.
13. NU Aplicați ulei esențial nediluat sau o combinație pură de uleiuri esențiale pe încheieturi și în spatele urechilor în loc de parfum.
14. NU Stropiți ulei esențial de arbore de ceai nediluat pe unghia afectată de ciupercă.
15. NU Aplicați pe piele ulei esențial nediluat de trandafir bulgaresc Roa Damascena sau lavandă pentru un efect de întinerire rapidă.
16. NU Diluați uleiul esențial în ulei de bază înainte de a adăuga în apă într-o lampă de aromă sau difuzor
În cele din urmă, vă reamintim de regulile importante pentru utilizarea sigură și corectă a uleiurilor esențiale - nu le ignorați, citiți-le și urmați-le:
-Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate nediluate pe piele.
-Reguli de rezistență: pentru față - 2 picături de uleiuri esențiale totale în 10 ml de ulei de bază, pentru corp - 8 picături de uleiuri esențiale totale în 20 ml de ulei de bază (soluție 2%)
- Copiii, femeile însărcinate, persoanele care suferă de astm, epilepsie, cancer, alergii trebuie să utilizeze uleiuri esențiale cu precauție și numai după consultarea unui aromaterapeut. Pentru ei, diluarea este jumătate din standardul de mai sus.
- Uleiurile esențiale fototoxice precum lămâia, grapefruitul, varul, bergamota, portocala amară nu trebuie aplicate pe piele înainte de expunerea la soare, deoarece pot provoca roșeață, reacții alergice sau pigmentare a pielii.
- Datorită concentrației lor ridicate, uleiurile esențiale sunt folosite în picături. Într-o sticlă de 10 ml de ulei esențial există aproximativ 200 de picături din acesta
- Folosiți numai uleiuri esențiale de origine 100% naturală.
- Depozitați uleiurile esențiale departe de surse de căldură și lumină. Păstrați uleiurile citrice la frigider.
- Păstrați uleiurile esențiale departe de copii și animale de companie.
- Când utilizați uleiuri esențiale, aveți grijă să nu vă pătrundă în ochi sau gură.
Dacă doriți să aflați cum să utilizați corect aromoterapia acasă sau ca parte a muncii dvs., vă puteți alătura unui curs de aromoterapie.