Descriere
Coletul contine:
- 3 puieti de 3 ani inaltime de peste 2,5 m, taiati la 1,7m
- 2 puieti Aronia de 3 ani de cca 1,5m,taiati la varfuri
- Un card de reducere 7%, la cumparaturi pentru oricare dintre pachetele noastre de pomi fructiferi pana la 31 Dec. 2021
Alte denumiri comune: Mêlier, Mesplier. Nespoli, Scorus
Denumire științifică: Mespilus germanica
Familia: Rozacee
Comestibil: da
Ciclul de viață: peren
Protejat: nu
Halofit(Care crește pe soluri sărate): nu
Tipul plantei: copac
Perioada de înflorire: Mai
Tipul de flori: corimb
Sexualitate: hermafrodită
Polenizare: Entomogamă
Tipul de fructe: Drupa
Diseminare: Endozoochore
Caracteristicile fructului: (Nispră).
Proprietăți și utilizări
Compoziţie:
Petru fructe ajunse la maturare (prea coapte): apă (74%), proteine (0,5%), carbohidrați (24%), calorii (103 Kcal), grăsimi (0,4%), calciu (41 mg), fier (1,2 mg), vitamina A (8 UI) ), Vitamina B1 (0,06 mg), Vitamina B2 (0,03 mg), Vitamina PP (0,2 mg), Tanin (2 mg), Zahăr (10 mg), Fibre (7, 5%), Acid malic (R), Citric acid (R), acid tartric
Utilizare în gătit: Fructe coapte fără semințe: așa cum sunt, în compot, în gem, în patiserie, în sorbeto, pentru a face ratafia, în pastă de fructe, vin, oțet
Recoltare: Fructe: decembrie - februarie, după primele înghețuri
Mosmonul sau Nesprul comun (Mespilus germanica L.) este o specie de pomi fructiferi mici din familia Rosaceae, uneori cultivată pentru fructele sale pomacee consumate cand foarte coapte: scorusele. Acest copac foarte rezistent nu trebuie confundat cu Nespolul(mosmonul) japonez din zonele cu clima foarte calda cu fructe galbene și cărnoase.
Cultură
Nu este foarte solicitant în ceea ce privește solul, însă se teme de excesul de umiditate. Foarte rustic, suportă înghețuri puternice, sub -20 ° C, cu toate acestea fructele pot suferi și necesită căldură pentru coacerea fructelor sale.
Mosmonul este, în general, cultivat pe portaltoi. Portaltoii care pot fi folosiți, în funcție de condițiile solului, sunt pere, gutui, sau păducel. Se pare că grefa se dezvoltă mai bine pe păducel (Crataegus oxyantha)
Fructele sunt recoltate destul de târziu, în general în octombrie, după primele înghețuri. Fructele trebuie păstrate timp de câteva săptămâni într-o încăpere ventilată, până la înmuierea sau pătarea pulpei care le face comestibile. Nu necesita tăierea anuală, deoarece având o singură floare la fiecare capăt al crenguțelor tinere, tăierea provoacă pierderea recoltei pe această crenguță; tăierea la fiecare zece ani este considerată suficientă.
Mosmonul este sensibil la focul bacterian.
Răspândire
Germinarea naturală a semințelor conținute în osicle este lentă și capricioasă datorită învelișului lor destul de dur și impermeabil. Este nevoie de cel puțin două ierni de stratificare pentru a se înmuia. În plus, soiurile nu sunt reproduse fidel.
Propagatorii profesioniști înmoaie semințele câteva clipe în acid sulfuric pentru a le accelera germinarea. Pasionații pot slefui, pur și simplu, ușor stratul semințelor maro și apoi le înmoaie timp de opt până la zece zile într-un vas cu apă. Apoi se pot semăna și rasadurile apar apar de obicei în decurs de o lună.
Utilizare
Mosmonul este cultivat ca un pom fructifer.
Lemnul de nespol are o fibra foarte fina și poate fi lustruit. Este dens și se poate despica, calități care l-au făcut să fie căutat pentru mânere de unelte. În Țara Bascilor este fabricat un baston ornamentat numit makhila, al cărui lemn de mosmon necesită înainte de a fi lucrat de către meșter, o perioadă de uscare între zece și douăzeci de ani, în funcție de puterea dorită.
Uneori este cultivat ca arbore ornamental.
Detalii produs
Branduri
