NOU
6%

98/lei 3 puieti de Mosmon /Mespilus germanica/ de 3 ani, plus***BONUS 2 aronia /3 ani

139,00 RON 148,00 RON
14.99 lei Costuri de livrare prin Curier:Urgent Cargus/Nemo/DPD/SameDay/
Disponibil in stoc

Descriere

Coletul contine: 

  • 3 puieti de 3 ani inaltime de peste 2,5 m, taiati la 1,7m
  • 2 puieti Aronia de 3 ani de cca 1,5m,taiati la varfuri
  • Un card de reducere 7%, la cumparaturi pentru oricare dintre pachetele noastre de pomi fructiferi pana la 31 Dec. 2021

Alte denumiri comune: Mêlier, Mesplier. Nespoli, Scorus

Denumire științifică: Mespilus germanica

Familia: Rozacee

Comestibil: da

Ciclul de viață: peren

Protejat: nu

Halofit(Care crește pe soluri sărate): nu

Tipul plantei: copac

mosmon


Perioada de înflorire: Mai

Tipul de flori: corimb

Sexualitate: hermafrodită

Polenizare: Entomogamă

Tipul de fructe: Drupa

Diseminare: Endozoochore

Caracteristicile fructului: (Nispră).


mosmon

Proprietăți și utilizări


   Compoziţie:

Petru fructe ajunse la maturare (prea coapte): apă (74%), proteine (0,5%), carbohidrați (24%), calorii (103 Kcal), grăsimi (0,4%), calciu (41 mg), fier (1,2 mg), vitamina A (8 UI) ), Vitamina B1 (0,06 mg), Vitamina B2 (0,03 mg), Vitamina PP (0,2 mg), Tanin (2 mg), Zahăr (10 mg), Fibre (7, 5%), Acid malic (R), Citric acid (R), acid tartric


   Utilizare în gătit: Fructe coapte fără semințe: așa cum sunt, în compot, în gem, în patiserie, în sorbeto, pentru a face ratafia, în pastă de fructe, vin, oțet


   Recoltare: Fructe: decembrie - februarie, după primele înghețuri

flori de mosmon


Mosmonul sau Nesprul comun (Mespilus germanica L.) este o specie de pomi fructiferi mici din familia Rosaceae, uneori cultivată pentru fructele sale pomacee consumate cand foarte coapte: scorusele. Acest copac foarte rezistent nu trebuie confundat cu Nespolul(mosmonul) japonez din zonele cu clima foarte calda cu fructe galbene și cărnoase.

Cultură

Nu este foarte solicitant în ceea ce privește solul, însă se teme de excesul de umiditate. Foarte rustic, suportă înghețuri puternice, sub -20 ° C, cu toate acestea fructele pot suferi și necesită căldură pentru coacerea fructelor sale.

Mosmonul este, în general, cultivat pe portaltoi. Portaltoii care pot fi folosiți, în funcție de condițiile solului, sunt pere, gutui, sau păducel. Se pare că grefa se dezvoltă mai bine pe păducel (Crataegus oxyantha) 

Fructele sunt recoltate destul de târziu, în general în octombrie, după primele înghețuri. Fructele trebuie păstrate timp de câteva săptămâni într-o încăpere ventilată, până la înmuierea sau pătarea pulpei care le face comestibile. Nu necesita tăierea anuală, deoarece având o singură floare la fiecare capăt al crenguțelor tinere, tăierea provoacă pierderea recoltei pe această crenguță; tăierea la fiecare zece ani este considerată suficientă.

Mosmonul  este sensibil la focul bacterian.

Răspândire

Germinarea naturală a semințelor conținute în osicle este lentă și capricioasă datorită învelișului lor destul de dur și impermeabil. Este nevoie de cel puțin două ierni de stratificare pentru a se înmuia. În plus, soiurile nu sunt reproduse fidel.

Propagatorii profesioniști înmoaie semințele câteva clipe în acid sulfuric pentru a le accelera germinarea. Pasionații pot slefui, pur și simplu, ușor stratul semințelor maro și apoi le înmoaie timp de opt până la zece zile într-un vas cu apă. Apoi se pot semăna și rasadurile apar apar de obicei în decurs de o lună.

 

Utilizare

Mosmonul este cultivat ca un pom fructifer.

Lemnul de nespol are o fibra foarte fina și poate fi lustruit. Este dens și se poate despica, calități care l-au făcut să fie căutat pentru mânere de unelte. În Țara Bascilor este fabricat un baston ornamentat numit makhila, al cărui lemn de mosmon necesită înainte de a fi lucrat de către meșter, o perioadă de uscare între zece și douăzeci de ani, în funcție de puterea dorită.

Uneori este cultivat ca arbore ornamental.

mosmon